Alegeri populare pentru acoperisul casei

Aspectul acoperisului unei case este influentat de diversi factori, printre care un rol important il joaca nu doar cultura locala, ci si materialele disponibile pentru constructie, alaturi de conditiile de clima existente in zona respectiva. Subiectul prezentului articol il constituie tipurile de acoperisuri pe care le regasim in peisajele european, american si canadian, acestea avand in comun aceeasi mostenire arhitectonica.

Printre modelele standard de acoperis, putem mentiona acoperisul cu patru ape, mai exact patru planuri unite cu o linie continua in varf. Este tipul de acoperis preferat pentru regiunile care beneficiaza de un climat temperat-continental.

Acoperisul cu o apa si atica este de obicei o optiune inspirata pentru caminele construite in stil rustic, cu acea suprafata inclinata ce acopera mansarda si asigura scurgerea usoara a apei pluviale, mai ales atunci cand precipitatiile cad din abundenta.

In ceea ce priveste acoperisurile asimetrice cu doua ape, acestea sunt foarte practice mai ales in regiunile cu vanturi mai puternice, deoarece protejeaza atat cladirea, cat si veranda din fata (in unele zone, veranda este construita in spatele casei). Va puteti astepta la o estetica ce tinde spre un aspect rustic.

La acele case care dispun de mansarda suprainaltata, cea mai avantajoasa alegere poate fi un acoperis cu panta franta. Totusi, este vorba despre un acoperis modular si se impune o atentie sporita din partea locatarilor pentru ca unghiul alcatuit de planurile inclinat si orizontal este predispus aparitiei de mucegai, atunci cand se acumuleaza frunze uscate, mult praf si umezeala. La acest tip de acoperis, este mai bine sa optati pentru  invelitori  din tigla metalica si nu alte materiale de constructie pentru executie. Acest tip de invelitori pentru acoperisuri este adecvat si pentru lucrarile de renovari, nu doar pentru constructiile noi.

Un model distinct pentru acoperisul casei il constituie cel in stil olandez, inspirat de ferme. Avand in sectiune forma de clopot stilizat, este o alegere populara in special printre cei care viseaza la o casa cu mansarda in stil rustic si este practic in zonele cu vanturi si precipitatii mai puternice. Cat despre materialul folosit pentru constructia propriu-zisa a unui astfel de acoperis, se recomanda argila ori asfalt care beneficiaza in prealabil de tratament adecvat, in ideea de a obtine un aspect cat mai natural.

Cladirile cu frontoane provin din cultura arhitectonica europeana, insa predomina si in SUA, ele regasindu-se frecvent in peisajele urban si rural din New England. Acoperisul cu frontoane este ideal pentru casele cu suprafete vitrate numeroase si cu mansarde lungi.

Acoperisurile plate sunt perfecte pentru regiunile cu clima uscata, calda si sunt ideale pentru crearea unor terase, precum si pentru montarea de panouri solare.

Aparitia acoperisurilor verzi, in special in peisajul oraselor, este legata de schimbarile climatice.  

Pentru a concluziona, puteti alege dintr-o varietate destul de larga de tipuri de acoperisuri in stil european, optand pentru unul adecvat climei din regiunea unde urmeaza sa fie construita ori renovata casa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.