Care este povestea pantofilor cu toc?

Un articol de incaltaminte ravnit cu ardoare de majoritatea femeilor sunt pantofii cu toc. V-ati intrebat vreodata care este istoria lor? Chiar si in garderoba bunicii, vom gasi modele de incaltari inalte, ceea ce inseamna ca ei s-au bucurat intotdeauna de aprecierea femeilor, indiferent de modificarile de stil caracteristice unei epoci sau alteia.

Cand purtam tocuri, adesea ne lovim de impedimentul degetelor strivite, durerilor de glezne etc. Insa toate aceste probleme dispar ca prin farmec, avand puterea sa ne faca picioarele un pic mai suple, mai lungi si chiar mai tonifiate.

Probabil ca veti rade sau vi se va parea ciudat, dar la origini, pantofii cu toc erau destinati sa umple garderoba barbateasca, constituind accesorii menite sa sugereze virilitate.

In perioada antica, barbati si femeile se incaltau cu pantofi cu toc inalt in timpul unor evenimente si ceremonii religioase. In plus, uitandu-te la sandalele unei persoane, puteai stabili clasa sociala careia aceasta ii apartinea. De exemplu, sclavii umblau desculti sau purtau niste incaltari fabricate cu multa simplitate din frunze rezistente, de palmier, in timp ce indivizii din clasa de mijloc foloseau sandale confectionate din papirus. Numai cei din inalta societate aveau dreptul sa poarte sandale cu bot ascutit. Cetatenilor care nu faceau parte din clasa aristocratica, le era restrictionat sa poarte incaltari pe nuante de galben si rosu, culori destinate exclusiv conducatorilor, familiei acestora sau functionarilor de prim rang.

Femeile romane care indrazneau sa poarte pantofi cu toc erau considerate vulgare, in perioada Antichitatii. Curtezanele din Venetia erau recunoscute pentru faptul ca aveau incaltari atat de inalte, incat le era imposibil sa fuga, iar pentru a se deplasa cu gondola, de exemplu, aveau nevoie de insotitori sau servitori.

Daca veti deschide o antologie de istorie medievala, veti vedea ca prin 1400 au aparut si platformele inalte, de maxim 30 cm, o adevarata provocare pentru femeile care indrazneau sa le poarte, pentru a sugera ca apartin unui rang inalt.

Regele Soare, Ludovic al XIV-lea al Frantei, a fost primul care a introdus pantofii cu toc inalt in moda europeana. In plus, el a formulat si o lege care interzicea ca nimeni in afara conducatorului tarii sa nu poarte pantofi mai inalti.

Roger Vivier este designer-ul care a dat viata pantofilor cu toc stiletto. Ecaterina de Medicis a fost interesata de creatiile acestuia, etalandu-le pe parcursul unor voiaje de la Paris la Florenta. Iscusitul pantofar, Roger Vivier, a produs o adevarata revolutie in ceea ce privea fabricarea de incaltaminte, ideea sa fiind sa introduca o tija metalica pentru a putea sustine greutatea. Pentru pantofi stiletto  moderni si comozi, aruncati o privire in catalogul Pepper!

Imaginati-va ca la vremea respectiva nu existau masinarii care sa produca pantofi, acest produs finit fiind in totalitate rodul muncii manuale!  Daca nu sunteti adeptele tocurilor inalte, preferand tinute lejere, pueti opta pentru pantofi dama casual , la mare cautare mai ales in sezonul de primavara sau toamna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.