Ce este gaură forata- gaura de sondă?

O gaură forata realizata in scopuri de irigație, fiind o metoda mai eficienta de ajunge la apă decât printr-o fântână. Un acvifer este format din rocă poroasă care este umplută cu apă. Înainte de perforarea printr-un foraj, este important să se facă un sondaj pentru a se asigura că probabilitatea de a găsi apă merită costurile de foraj.

În multe tari, avantajul găurării prin forare este că apa extrasă de către proprietar este fara costuri. De asemenea, nu este supusa unor interdicții. Cu toate acestea, dacă se extrage mai mult de 20 metri cubi de apă pe zi, Agenția pentru Mediu trebuie să fie informată și se solicită o licență. Întrucât un singur acvifer ar putea avea multe foraje din acesta, Agenția pentru Mediu restricționează cantitatea de apă care poate fi extrasă pentru a se asigura că există resurse suficiente pentru necesități prioritare mai mari și că mediul nu este deteriorat inutil.

Forajul se găsește în sursa de apă subterană și o pompă este folosită pentru a aduce apa la suprafață. În general, un foraj va fi căptușit cu un tub poros pentru a se asigura că are o viață foarte lungă și că părțile laterale nu se prăbușesc. Pompele de foraj sunt foarte înguste pentru a le permite să fie introduse în gaura care a fost găurită. Cu toate acestea, atunci când au nevoie de reparații, acestea trebuie readuse la suprafață, care consumă mult timp.

Apa dintr-un foraj poate fi necesar să fie tratată pentru dezechilibre chimice, de ex. niveluri ridicate de fier și poate fi necesar să fie filtrata și pentru a îndepărta sedimentele. Deoarece apa a fost filtrată pe măsură ce coboară prin roci, aceasta este adesea foarte curată, caz în care se va adăuga un filtru de ecran simplu după pompă.

Filtrarea apei extrase din put este importanta mai ales in situatiile in care se utilizeaza pentru apa potabila sau apa menajera. Existenta foselor septice si a deversasrii substantelor interzise a contribuit in multe zone la contaminarea apei din panza freatica, motiv pentru care in multe zone urbane, apa rezultata in urma unui foraj nu poate fi utilizata pentru uz menajer, expunandu-i pe cei cei o folosesc la riscuri crescute de imbolnavire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.