4g-digi-allview-620x414.jpg
rp_4g-digi-allview-620x414.jpg
4g-digi-allview-620x414.jpg
rp_4g-digi-allview-620x414.jpg

Cele mai bune telefoane/smartphone-uri 4G în oferta Digi Mobil / RCS-RDS

Ultima modificare: 6 Mai 2017


Operatorul de telecomunicaţii RCS-RDS, care activează pe segmentul telefoniei mobile cu brandul Digi Mobil, a lansat în octombrie 2015 primele sale servicii de date 4G LTE cu viteze de până la 150 Mbps.

Prin această mişcare, Digi Mobil se alătură celorlalţi trei operatori de pe piaţă care oferă servicii similare, şi anume Vodafone, Orange şi Telekom.

Dacă eşti interesat să cumperi telefoane 4G pe care să le foloseşti în reţeaua Digi Mobil, trebuie însă să fii atent la o serie de detalii tehnice, întrucât nu orice smartphone 4G este compatabil cu reţeaua oferită de RCS-RDS.

Oferta actuală de telefoane 4G pentru Digi Mobil este una destul de bogată şi probabil că se va extinde în perioada următoare pe măsură ce RCS-RDS va aduce mai multe terminale în ţara noastră.

Allview este cel mai bine reprezentat brand pentru 4G Digi Mobil

Allview este cel mai bine reprezentat brand pentru 4G Digi Mobil

Ce tip de reţea 4G foloseşte Digi Mobil?

În prezent, Digi Mobil deține două licențe pentru conexiuni 4G. Prima dintre ele este în banda de frecvenţă de 2600 MHz de tip TDD (Time-Division Duplexing), în aşa-numita bandă 38. Cea de-a doua a fost introdusă în toamna anului 2016 și este în banda de frecvență de 2100 MHz de tip FDD (Frequency-Division Duplexing), în așa-numita bandă 1.

În comparație, în România, banda de frecvenţă de 2600 MHz mai este folosită doar de Orange, însă aceasta este de tip FDD şi mai este identificată şi prin numărul 7. În schimb, Vodafone utilizează benzile de 800 MHz şi 1800 MHz, în timp ce Telekom mizează exclusiv pe banda de 1800 MHz. În plus, toate frecvenţele 4G folosite de Orange, Vodafone şi Telekom sunt de tip FDD, mult mai popular în Europa decât TDD, regăsit în special în Asia.

Cum îmi dau seama dacă un telefon are 4G pentru Digi Mobil?

În reţeaua 4G a celor de la Digi Mobil vor funcţiona numai telefoanele compatibile cu această tehnologie care utilizează frecvenţa de 2600 MHz cu tehnologie de tip TDD (banda 38) și frecvenţă de 2100 MHz cu tehnologie de tip FDD (banda 1).

Cele mai multe smartphone-uri de pe piaţă sunt lansate cu aceeaşi denumire pe mai multe pieţe. Toate versiunile sunt 4G, însă în funcţie de regiunea în care sunt comercializate compatibilitatea cu anumite frecvenţe 4G poate diferi. De exemplu, Samsung Galaxy S6 are versiuni cu numele de cod G920F, G920T şi G920A. Verifică exact tipul de versiune pe care îl ai şi tipurile de reţele 4G la care se conectează.

iPhone SE se numara printre telefoanele disponibile pentru Digi Mobil

Ce telefoane 4G sunt compabile cu reţeaua 4G Digi Mobil?

După adoptarea benzii de frecvență FDD de 2100 MHz, aproape toate smartphone-urile de pe piață se pot conecta la rețeaua 4G oferită de Digi Mobil, astfel că a dispărut unul dintre principalele dezavantaje ale operatorului, care până nu demult avea o ofertă săracă la acest capitol.

Telefoane ieftine 4G pentru Digi Mobil în 2017

Oferta Digi Mobil include un număr destul de scăzut de telefoane mobile compatibile cu rețelele 4G oferite de operator, iar acestea provin în principal de la numai câțiva producători. În segmentul telefoanelor ieftine predomină Allview și Lenovo, la care se adaugă câteva modele Philips sau ZTE.

  • Allview P6 Energy Mini – de la 350 lei: nu te lăsa păcălit de nume, întrucât P6 Energy Mini are un display de 5 inch și o platformă hardware Mediatek cu 1 GB RAM și memorie internă de 8 GB. Principalul avantaj este dat de acumulatorul generos de 2.950 mAh, capacitate pe care o vei găsi cu greu în acest segment de preț.
  • Moto E3 – de la 500 lei: modelul propus de Lenovo beneficiază de ecran IPS cu rezoluție HD și chipset Mediatek cu 1 GB RAM, în timp ce memoria internă de 8 GB poate fi extinsă cu carduri microSD. Camera foto de 8 MP este adecvată pentru utilizatorii fără pretenții, în timp ce acumulatorul Li-Ion are o capacitate de 2.800 mAh.
  • Lenovo K6 – de la 800 lei: pentru prețul solicitat, K6 iese în evidență prin ecranul Full HD de 5 inch și utilizarea chipsetului Snapdragon 430, la care se adaugă 2 GB RAM și 16 GB pentru stocarea datelor. La rândul ei, camera foto are 13 MP, astfel că pachetul este unul competitiv, mai ales că și acumulatorul atinge 3.000 mAh.
  • Allview X3 Soul Plus – de la 1.250 lei: dacă îți plac phableturile, X3 Soul Plus este una dintre soluțiile pe care le ai la îndemână. Oferă un ecran IPS de 5.5 inch și rezoluție Full HD, iar platforma hardware este asigurată de un chipset Mediatek Helio P10 cu 4 GB RAM și 32 GB pentru stocarea datelor. Vine la pachet cu Android 6, iar greutatea de 175 de grame este justificată parțial și de bateria de 3.150 mAh.

Lenovo K6

Telefoane de top 4G pentru Digi Mobil în 2017

Când vine vorba despre telefoanele de top, Digi Mobil se bazează în principal pe telefoane Samsung și Apple, însă nu lipsesc nici smartphone-uri Allview sau Moto.

  • Samsung Galaxy A5 2017 – de la 1.700 lei: cu un ecran de 5.2 inch și rezoluție Full HD, telefonul Samsung mizează pe chipsetul proprietar Exynos 7880 Octa echipat cu 3 GB RAM, cameră foto de 16 MP și acumulator de 3.000 mAh. Înainte de a decide dacă îl cumperi, citește și review-ul nostru la acest telefon.
  • Moto Z Play – de la 1.900 lei: vrei un phablet? Poți să pui pe lista de achiziții Moto Z Play, care dispune de un ecran Full HD cu diagonală de 5.5 inch și un chipset Snapdragon 625 cu 3GB RAM. Telefonul este rezistent la apă și praf, iar acumulatorul de 3.510 mAh ar trebui să ofere o autonomie cel puțin decentă la utilizare normală.
  • iPhone 7 – de la 3.400 lei: dacă din diverse motive nu îți place Android sau preferi un smartphone de dimensiuni mai mici, iPhone 7 vine cu ecran de 4.7 inch și rezoluție 750×1334 pixeli. Platforma hardware Apple A10 Fusion oferă 2 GB RAM, în timp ce cameră foto este una dintre cele mai performante de pe piață.
  • Samsung Galaxy S8 – de la 3.600 lei: cu un design aproape ireproșabil, Galaxy S8 oferă un display de 5.8 inch cu rezoluție 1440×2960 pixeli, în timp ce platforma hardware este asigurată de chipsetul proprietar Exynos 8895 Octa cu 4 GB RAM. Memoria internă este de 64 GB, iar camera foto de 12 MP este împrumutată de la Galaxy S7. Citește și review-ul nostru la Galaxy S8+, versiunea identică, dar cu ecran mai mare, a acestui model.

Samsung Galaxy A5 2017

Concluzii

De la lansarea serviciilor 4G în frecvența de 2100 MHz, aproape orice smartphone poate fi utilizat fără probleme și în rețeaua Digi Mobil.

Din păcate, aceasta extindere nu se reflectă și în oferta propusă de Digi Mobil în propria rețea, întrucât gama de produse este relativ săracă și bazată pe numai câteva branduri.

Ție care telefon ți se pare cel mai atractiv în cadrul ofertei Digi Mobil?

Sursa acestui articol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.