12 November 2016,
 0
Această cameră i-ar putea ajuta pe orbi să citească
Cubul Rubik este rezolvat într-o fracțiune de secundă de un robot [VIDEO]

Un espressor este un aparat electrocasnic a cărui achiziție a fost luată în calcul de către orice consumator de cafea cel puțin o dată în viață. Ideea unei achiziții a fost probabil stimulată atât de ritualul preparării cafelei la un espressor, cât și de gustul superior al băuturii oferite de către aceste aparate. În condițiile în care, conform unor statistici relativ recente din 2011, cafeaua este cea mai populară băutură preparată din lume, nu este de mirare că și ofertele de aparate espresso au înflorit în ultimii ani.

Nu toate espressoarele sunt însă egale, iar multitudinea de modele, moduri de funcționare, dotări și prețuri dezarmează potențialii cumpărători. Începând cu modelele ieftine, adesea și ineficiente sau nerentabile pe termen lung, și terminând cu aparatele ale căror prețuri depășesc 2000 €, ofertele producătorilor conțin o paletă largă de modele din care, cu puțină răbdare și o minimă documentare, puteți alege mașina care să vă satisfacă pretențiile fără să facă o gaură semnificativă în buget.

Timp de sute de ani, cafeaua a fost făcută prin metode simple, cum ar fi fierberea sau opărirea. Consumatorul nu avea nevoie decât de un vas și o sursă de căldură, iar această simplitate nu a limitat posibilitatea preparării unei cafele savuroase, după cum ne demonstrează cafeaua preparată în stil turcesc sau arăbesc. Cea mai populară metodă de preparare, ibricul nu este însă și cea mai eficientă metodă de preparare.

Pentru extragerea uleiurilor și acizilor care dau aroma cafelei, temperaturile recomandate de specialiști sunt între 88 și 92 de grade, deci ceva mai jos decât temperatura de fierbere a apei. Acest lucru este important deoarece unii dintre acești compuși sunt volatili, iar depășirea temperaturii, așa cum se întâmplă uneori în cazul preparării prin fierbere, duce la pierderea lor.

Motivul pentru care doriți un espressor (sursa imagine Wikipedia, autor M. Pfeiffer)

Deoarece tendința gazelor de a se dizolva în lichide crește o dată cu creșterea presiunii, prepararea cu ajutorul apei și aburilor comprimați generați de un espressor va permite păstrarea acestora. Presiunea recomandată este de 9 bari, unele modele cu pastile urcând mai sus deoarece au nevoie de putere suplimentară.

În plus, acest mod de lucru sub presiune facilitează și dizolvarea dioxidului de carbon, care este creat în boabele de cafea în momentul prăjirii, decompresia acestuia în momentul ieșirii generând acea inimitabilă și apreciată spumă cremoasă.

La ce să te aștepți când cumperi un espressor

Pasionații de espresso folosesc adeseori un jargon complicat care îi dezarmează pe potențialii cumpărători, prețurile și accesoriile pomenite lăsând impresia că prepararea unei cafele va deveni mai dificilă decât lansarea unei rachete. În realitate, utilizarea unui astfel de echipament nu este chiar atât de dificilă, espressorul necesitând totuși ceva mai multă atenție decât o cafetieră sau un ibric.

Mai importantă decât presupusa dificultate a utilizării este alegerea produsului corect. Un produs ales în grabă și fără documentare va produce mai multă dezamăgire decât cafea. Printre cele mai întâlnite probleme se numără, de exemplu, constatarea faptului că pastilele sunt mult mai scumpe decât cafeaua boabe sau măcinată, că modelul cu piston ales necesită mult mai multă forță decât credeați sau că modelul cu aburi nu are o presiune suficient de ridicată și nu poate produce o cafea similară cu cea pe care o beți în cafeneaua preferată.

Dacă utilizatorul va face însă o alegere corectă, toate grijile lui vor fi să învețe modurile de lucru specificate de manual și să învețe să macine corect boabele de cafea.

Cum alegi un espressor în funcție de tip

Acționate cu aburi

Moka: Deși este adeseori trecut cu vederea deoarece este considerat doar un ibric mai complicat sau o cafetieră mai primitivă, vasul Moka este în realitate cel mai simplu espressor posibil. Spre deosebire de ibric, care face cafeaua prin decoct, sau de cafetieră, care o face prin infuzie, Moka utilizează apă fierbinte sub presiune pentru extragerea esenței din cafea.

Este adevărat, presiunea generată de către aburi nu este mare, însă Moka este o soluție superioară ibricului sau cafetierei și permite obținerea unei cafele cu aromă superioară și cremă destul de consistenta la un preț modic. Fiind un aparat simplu, necesită însă o perioadă de acomodare. Modele populare de asfel de espressoare găsiți aici, cu prețuri cuprinse între 90 și 200 lei.

espressor moka bialetti

Un espressor Moka clasic, marca Bialetti

Electric cu abur: cel mai ieftin tip de espressor, modelul electric cu aburi este practic un vas Moka ambalat într-o carcasă modernă și cu un sistem de încălzire inclus. Deoarece un astfel de espressor nu are pompă, puterea lui vine doar din simpla evaporare a apei din boiler, iar presiunea de cel mult 3.5 bari este departe de cea recomandată de 9 bari.

De obicei, aceste modele fac și compromisuri constructive pentru a putea atinge un preț cât mai redus, cei care doresc o cafea mai bună decât cea făcută la ibric fără să cheltuiască prea mult putând găsi totuși câteva modele atractive, precum  DeLonghi EC5 (circa 250 lei), Samus Caffeccino (circa 150 lei) sau Samus Essenza (circa 105 lei).

samus caffecino

Samus Caffecino – un espressor ieftin cu abur

Acționate cu piston

Cu acțiune directă: probabil cel mai emblematic tip de espressor, modelul cu acțiune directă nu are pompă, dar nu folosește nici acțiunea aburului pentru a crea presiune. Cel care prepară cafeaua trebuie să-și folosească propria forță pentru a împinge apa fierbinte din boiler prin sită, acesta având astfel control direct asupra presiunii și duratei de preparare a cafelei. Apreciate de către unii pasionați, aceste modele sunt dificil de utilizat deoarece necesită atenție constantă, experiență acumulată în timp și efort fizic. În plus, deoarece cererea este mică, oferta acoperă doar gama semiprofesională și profesională, fiind astfel scumpe.

gaggia achile

Doar pentru avansați: Gaggia 11400 Achille

Cu arc: similar modelului anterior, acesta necesită tot efortul fizic direct, însă acesta este necesar pentru compresia unui arc. La momentul dorit, utilizatorul declanșează resortul, iar acesta va împinge ușor apa fierbinte prin sită. Ceva mai simplu de utilizat decât modelul cu acțiune directă, acest tip de aparat necesită totuși atenție și efort fizic, adresându-se astfel unei game reduse de cumpărători.

Acționate cu pompă electrică

Espressorul Semiautomat: de departe cel mai popular tip de espressor, modelul semiautomat folosește o pompă electrică pentru a crea presiunea necesară. Utilizatorul trebuie să-și preseze cafeaua măcinată sau să așeze padul de cafea (cialdă), să pornească manual aparatul și să îl oprească atunci când consideră că extracția este gata.

Cele mai simple espressoare din această gamă își reglează singure temperatura și presiunea, utilizatorul  neavând prea multe de făcut. Modelele mai scumpe permit ajustarea temperaturii și a presiunii, oferind astfel un control deplin asupra rezultatului. În ofertele magazinelor locale, aceste espressoare sunt numite uneori „manuale” deoarece permit controlul procesului de extragere a cafelei, putând astfel fi confundate cu modelele cu piston menționate mai sus, de care diferă însă în totalitate. Espressoarele semiautomate sunt alegerea recomandată pentru un utilizator obișnuit pasionat de prepararea cafelei, oferind și un foarte bun raport preț-performanțe, însă pentru a le utiliza veți avea nevoie cel mai probabil și de o râșniță pentru cafea de bună calitate, pentru a putea măcina cafeaua imediat înaintea pregătirii ei. Despre râșnițe discutăm spre finalul acestui articol.

Mai jos găsiți câteva modele populare de espresoare semiautomate, dar tineți cont că modelele de bază nu oferă constanța, fiabilitatea sau controlul permis de modelele avansate:

breville prima latte

Breville Prima Latte

Espressoarele Automate: construite în principiu la fel ca modelele semiautomate, modelele automate oferă butoane sau meniuri cu setări prestabilite, iar utilizatorul nu trebuie decât să aleagă opțiunea dorită și să aștepte. Un astfel de espressor va ajusta temperatura, presiunea și cantitatea de apă de unul singur, iar când procesul s-a încheiat, se va opri. Mai complicate și mai scumpe, aceste aparate sunt și mai predispuse la defecte, deci dacă vă gândiți la un astfel de model ar fi bine să optați pentru un produs din gama superioară. Cele mai multe versiuni includ și râșniță integrată, putând utiliza cafea boabe.

Câteva modele apreciate găsiți în lista de mai jos, acestea fiind adaptate utilizării într-o locuință modernă și adresându-se celor ce doresc o cafea de calitate cu un efort cât mai mic:

delonghi magnifica

DeLonghi Magnifica

Espresoarele Super-automate: după cum este ușor de ghicit, acestea sunt cele mai complicate și mai scumpe aparate espresso. Ele includ râșniță (deobicei una de bună calitate, cu cuțite ceramice), un boiler de capacitate ceva mai mare și capabil să asigure presiune constantă chiar și în cazul realizării mai multor cafele într-un interval de timp scurt, funcții avansate de curățare și decalcifiere și de multe ori un sistem automat de spumare a laptelui.

Aceste espresoare vor măcina cafeaua la granulația dorită, asigurând astfel și maximum de aromă, vor ajusta temperatura și presiunea, vor controla cantitatea de apă și vor livra cafeaua dorită fără nici un efort. Din cauza prețului ridicat, superautomatele se adresează mai degrabă companiilor care au nevoie de un produs ușor de folosit pentru volume mari de cafea produsă, dar dacă bugetul vă permite, pot fi o alegere elitistă și pentru acasă.

Câteva modele recomandate de espressoare super-automate ar fi Philips HD8844 (circa 2.700 lei), un model aflat la limita dintre automate și super-automate, Krups Barista (circa 6000 lei) sau Saeco Xelsis (circa 7000 lei).

saeco xelsis evo

Saeco Xelsis Evo

Cum alegi un espressor în funcție de dotări

Vaporizatorul

Dacă extragerea cafelei necesită apă fierbinte cu o temperatură de 88 – 92 de grade, laptele necesar pentru latte sau cappuccino necesită abur de circa 105 grade pentru a deveni spumos. Cele mai multe modele semiautomate și automate includ un vaporizator, opțiunea fiind prezentă și pe unele modele electrice cu abur.

Boilerul

Deoarece aparatele cu un singur boiler sunt rare, cea mai comună soluție este aparatul cu boiler unic cu dublă utilizare. Acesta va prepara cafeaua, însă pregătirea laptelui necesită o încălzire suplimentară, prelungind astfel timpul de pregătire pentru latte sau cappucino. Versiunile din gama intermediară folosesc un boiler și un schimbător de căldură, necesitând astfel doar un scurt timp de așteptare înaintea servicii primei cafele pentru ca apa necesară pentru extracție să aibă timp să se răcească. În final, cele mai scumpe aparate folosesc două boilere, neavând astfel nici una dintre problemele descrise mai sus.

Alimentarea cu apă

Majoritatea clienților vor alege un espressor care se alimentează manual cu apă, însă cei care optează pentru modelele încorporabile vor alege versiunile scumpe care se alimentează direct de la rețea. În acest ultim caz, cumpărătorul trebuie să fie atent la tipul de pompe folosite, modelele rotative fiind mai silențioase decât cele cu rotor, dar ambele mai zgomotoase decât pompa cu piston din modelele standard.

Alimentarea cu cafea

Cu excepția modelelor cu râșniță inclusă, care trebuie alimentate cu cafea boabe, recomandarea călduroasă este espressorul cu cafea măcinată.

Espressoarele cu pastile sunt recomandate cu îndoială, deoarece vă limitează alegerea sortimentelor de cafea dorite, unii producători implementând chiar metode care împiedică utilizarea unor pastile compatibile produse de alte companii. În plus, prețurile acestor pastile sunt ridicate, uneori de 3 sau 4 ori mai mari decât cele cu care puteți cumpăra același sortiment de cafea banală de la magazinul din colț. Pe de altă parte, aceste modele sunt cele mai comod de utilizat și nu fac mizerie, deci rămâne la latitudinea cumpărătorului ce contează mai mult.

Padurile de cafea sunt mai bune din acest punct de vedere, însă deoarece acestea se potrivesc oricum în aparatele care acceptă cafea măcinată pusă direct în sită, opțiunea nu prea contează.

Altele

Bine înțeles, utilizatorul trebuie să fie atent și la alte detalii, cum ar fi capacitatea boilerului și numărul de cafele care pot fi făcute, ușurința la dezasamblare și curățare, designul, ergonomia butoanelor sau meniurilor șamd.

Ce accesorii ai nevoie pentru un espressor

Râșnița

Deși pare o banalitate, râșnița este la fel de importantă ca espressorul efectiv.

Deoarece aparatul necesită o cafea măcinată foarte fin, râșnițele clasice cu lame metalice plate sunt improprii pentru un espresso, ele nefiind capabile să realizeze granulația necesară și de multe ori încălzindu-se excesiv, fapt ce duce la arderea cafelei și diminuarea calității sale. Chiar dacă râșnițele bune au prețuri destul de piperate, un espressor bun și scump poate produce rezultate mediocre din simplul motiv că nu ați măcinat cafeaua suficient de fin pentru ca aceasta să opună rezistența necesară fluxului de apă fierbinte, așadar o râșniță de calitate este extrem de importantă. Două modele performante și demne de luat în seamă sunt Solis Scala (circa 600 lei) și Gaggia MDF (circa 1000 lei), iar o solecție mai vastă de râșnițe veți găsi aici, dar mare atenție la ce alegeți.

solis scala

Râșniță de cafea Solis Scala 166

Presa

La fel de importantă ca etapa măcinării, etapa presării necesită puțină atenție. După așezarea în sită, cafeaua trebuie presată bine pentru a deveni cât mai compactă, iar presele (tamper) oferite în pachetul espressorului sunt adeseori niște produse de slabă calitate fabricate din material plastic.

Sita

Uneori, sitele oferite de producător sunt de slabă calitate și nu calcă bine sau nu permit tararea corectă a cafelei. Pe piață există alternative fabricate din materiale bune oferite de producători renumiți.

Concluzii

Începând de la modele sub 100 de lei și terminând cu cele de peste 4000 de lei, oferta de espressoare este foarte bogată în acest moment. În funcție de buget și de pretenții, utilizatorii pot găsi modele care să îi satisfacă, însă alegerea trebuie făcută cu răbdare și informare, deoarece nu toate espressoarele sunt născute egale.
Sursa acestui articol.

Această cameră i-ar putea ajuta pe orbi să citească
Cubul Rubik este rezolvat într-o fracțiune de secundă de un robot [VIDEO]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close