Curiozitati din istoria pantofilor

Istoria dezvoltării umane arată că importanța protejării piciorului a fost recunoscută devreme. Înregistrările despre egipteni, chinezi și alte civilizații timpurii conțin toate referințele referitoare la pantofi. Pantoful este menționat în mod repetat în Biblie, iar evreii îl foloseau în mai multe situații cu semnificație juridică, în special prin obligarea unei negocieri.

Cu 4.000 de ani în urmă, primele perechi de pantofi au fost fabricate dintr-o singură bucată de piele care a învelit piciorul atât pentru a oferi căldură, cât și pentru protecție.

Pantofii au fost folosiți pe scară largă in urma cu 26 000 de ani în urmă, potrivit unui om de știință american. Degetele de la picioare ale oamenilor au devenit mai slabe in acest timp, spune antropologul fizic Erik Trinkaus, care a studiat numeroase oase premature ale piciorului uman. El atribuie această schimbare anatomică invenției de încălțăminte robustă, care ne-a redus nevoia de a avea degete puternice și flexibile.

Primele imagini cunoscute ale încălțămintei sunt cizmele descrise în picturile spaniole de peste 15 000 de ani.

În Europa, pantofii decupati in fata au fost la modă din secolele al XI-lea până în secolul al XV-lea.
În țările din Orientul Mijlociu s-au utilizat pentru prima data pantofii cu toc pentru a ridica piciorul din nisipul ars.
În Europa, în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, tocurile pantofilor erau întotdeauna colorate in roșu.

Pantofii din întreaga lume erau identici până în secolul al XIX-lea, când pantoful stâng și drept erau făcuți pentru prima dată în Philadelphia.
În Europa până în secolul al optsprezecelea nu se facea o deosebire intre pantofii pentru femei si cei de bărbați.

Pantofii cu toc au fost purtati de clasele superioare din Europa secolului al XVII-lea. Au fost necesari doi servitori, unul pe fiecare parte, pentru a ține persoana care purta tocuri înalte.
Prezentarile de moda pentru pantofi au fost introduse in spectacolele fashion in Aglia in anul 1633.
În secolele al nouălea și al zecelea, cei mai mari prinți ai Europei purtau pantofi de lemn.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.