De ce este important sa reciclam bateriile

Bateriile constituie o sursa de energie, in lipsa careia omul nu ar beneficia de acelasi confort cu care s-a obisnuit. Mai exact, imaginati-va o zi in care masina nu ar mai porni, nu ai putea efectua un apel telefonic folosind mobilul, ceasul ar sta in loc, si, mai mult decat atat, unele echipamente medicale nu ar mai functiona in parametri normali etc. Pentru a acoperi necesarul de baterii, in lume sunt produse anual sute de mii de baterii de diverse tipuri si modele, pentru a ne face viata mult mai usoara. Ai idee, insa, cat de nocive pot fi bateriile aruncate necorespunzator, dupa terminarea duratei lor de viata?

Luxemburg se claseaza pe prima pozitie in Europa in ceea ce priveste eforturile legate de reciclarea bateriilor uzate. Oricum, chiar și aici, o mare cantitate de baterii uzate ajung la gunoi, in loc sa ajunga in sectiile de colectare puse la dispozitie cetatenilor. Asociatia luxemburgheza ce se ocupa de strangerea selectiva a bateriilor, Ecobatterien Association, a pus in repetate randuri accentul pe faptul ca „fiecare baterie sau fiecare dispozitiv care conține o baterie, are un punct de colectare selectivă și trebuie să nu fie aruncată împreună cu gunoiul menajer”.

De ce sa reciclezi?

Desi legile in vigoare incurajeaza reciclarea bateriilor, putini sunt cei care o fac intr-adevar, si, din nefericire, mai putini cei care stiu unde sa depoziteze bateriile folosite, uzate, vechi.

Pentru a constientiza impactul deosebit de nociv al acestora asupra mediului inconjurator, vom discuta in cele ce urmeaza despre continutul unei baterii si care sunt efectele concrete asupra ambientului.

Bateriile obisnuite, inclusiv acumulatorii portabili, pe care ii vom gasi in orice gospodarie sau loc de munca, contin de obicei compusi chimici toxici, ca de pilda precum nichel, plumb, cadmiu, mercur, litiu sau zinc.  Substantele enumerate sunt periculoase si pot dauna sanatatii omului si animalelor, in cazul in care unei expuneri directe. Aruncand bateriile la cos, probabilitatea este ca ele sa sfarseasca in gropile de gunoi din vecinatatea orasului unde locuiti. La trecerea unei perioade de timp, bateriile se vor rugini. Efectul de coroziune duce, inevitabil, la aparitia unor scurgeri de substante toxice, care vor polua apa, solul, afectand viata plantele, dar si a vietuitoarele. O trasatura proprie acestor substante consta in faptul ca ele se pot bio-acumula usor in lantul trofic, in loc sa fie eliminate. Altfel spus, ele nu vor disparea, ci vor fi absorbite de insecte, plante, animale si chiar de om. In ceea ce priveste deseurile menajere, stim deja ca acestea sunt filtrate de natura, ajungand sub forma unor noi roade date de pamant.  In schimb, produsele  incarcate de substante nocive, datorita transformarilor de ordin chimic, nu mai au cum sa fie asimilate de catre mediul inconjurator. In componenta unei baterii este inclus si mercurul, ce reprezinta una dintre cele mai periculoase substante. Gandeste-te doar ca mercurul dintr-o baterie mica este cpabil sa polueze o cantitate de 500 litri de apa ori un m² de sol in aproape 50 de ani. O data ce ajung in organismele vii, aceste substante pot cauza afectiuni grave, ca de exemplu pierderi de memorie, cancer, sterilitate, boli de inima s.a.m.d.

Astfel, indiferent de marca acumulatorilor uzati sau de tipul acestora, de exemplu baterii standard sau baterii premium agm, este imperativ sa reciclam bateriilor corespunzator, din mai multe motive: vom contribui la economisirea resurselor, ajutand la recuperarea unor metale mai valoroase precum cobaltul si nichelul. De asemenea, folosirea metalelor reciclate va determina un consum mai redus al energiei. Este dovedit stiintific ca folosirea nichelului reciclat consuma cu aproximativ 75% mai putina energie, comparativ cu extractia si rafinarea lui ca materie prima.

Puteti depozita in mod corect orice baterii auto vechi la reprezentatele SORGETI din tara.

Pentru a reduce consumul de baterii, va recomandam: sa utilizati cu preponderenta aparate care functioneaza pe baza de acumulatori; sa achizitionati baterii reincarcabile, cu durabilitate mai mare, iar la uzarea lor, sa le inapoiati centrelor de unde le-ati cumparat sau in sectiile de colectare din oras. Compania noastra, producatoare si distribuitoare de baterii auto, moto, stationare si de tractiune, ofera posibilitatea de reciclare baterii, sustinand eforturile de a pastra un mediu curat si sanatos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.