Donald Trump promite să mute producția telefoanelor Apple înapoi în America

Pentru că politicienii și demagogia au mers, și vor merge, mereu mână în mână, Donald Trump nu s-a dat înapoi de la a sparge noi recorduri în aruncarea cu vorbe în vânt, promițând electoratului american întoarcerea fabricării telefoanelor Apple în America. Asta ca și cum ar putea convinge Apple să piardă miliarde de dolari doar pentru că fabricatul de iPhone-uri în SUA ar însemna cu adevărat o Americă puternică.

Cu ocazia unui discurs ținut la Liberty University, Donald Trump a avut un cuvant de spus în privința strategiei firmelor americane de a muta procesul de fabricație peste hotare și a luat ca exemplu gigantul Apple, menționând că ”îi vom face pe Apple să-și construiască computerele naibii în țara asta și nu în alte țări.”

Donald Trump nu este cunoscut drept un om împăcat cu tehnologia, însă este un om de afaceri fără scrupule și în virtutea înțelegerii felului în care se fac banii ne-am aștepta ca afirmații de genul să fie oarecum ocolite. Motivul pentru care Apple (și 90% din marile multinaționale americane, și nu numai) au căpătat forța financiară de astăzi este pentru că toate serviciile și produsele vândute astăzi sunt construite și distribuite la prețuri micronice față de cât ar costa fiind fabricate în țări ca SUA sau cele din Europa. Situația actuală este o paradigmă începută la sfârșitul anilor ’70 încă din vremea lui Deng Xiaoping și nu pare să se schimbe prea curând.

Deși o astfel de idee este hilară chiar dacă s-ar putea pune în practică, problema reală este dacă se poate întâmpla cu adevărat sau nu. Momentan nu există o lege în vigoare în America ce poate forța o companie americană să mute întreg complexul industrial de fabricație, înpreună cu matrițele și sculăria necesară, înapoi în America. În plus, prețurile de producție ale unui produs de larg consum precum iPhone-ul ar crește enorm. Și asta numai ca Apple să poată respecta regulamentele ecologice, training-ul noilor muncitori din fabrici și numeroasele beneficii pe care un salariat american le are garantate prin lege. Un preț crescut enorm înseamnă mai puține produse vândute, deci pierderi pe linie.

Mutarea lui Apple, de exemplu, în America nu ar însemna neapărat creșterea economiei americane ci, din contră, distrugerea ei. Asta s-ar întâmpla, evident, dacă un muncitor american n-ar accepta un salariu mediu cât al unui chinez.

Până la urma nu trebuie dezvoltată o teorie întreagă pentru a demonstra publicului de ce orice zice Donald Trump, și practic aproape orice alt politician, este pură demagogie, minciună în față și vorbe în vânt care să dea bine la alegeri. Chiar și așa, asta arată până cât de departe în gargară poate merge un om care are șanse din ce în ce mai realiste de-a ajunge viitorul președinte al celei mai mari forțe economice din lume.
Sursa acestui articol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.