E oficial: Rusia i-a lăsat pe ucrainieni în beznă prin intermediul unui atac informatic

La finalul anului trecut, Ucraina a fost afectată de un atac informatic care a dus la oprirea curentului electric în unele zone. Potrivit ultimelor descoperiri, acest atac a fost pus la care de către hackeri ruși. 

În luna decembrie a anului 2015, o pană de curent fără precedent a afectat Ucraina. După cum scriu cei de la Reuters, nu mai puțin de 80.000 de clienți ai celor de la Pricarpatiaoblenergo au fost privați de curent electric.

Conform societății ESET France, hackerii au folosit un program denumit „BlackEnergy” pentru a implanta un virus denumit „KillDisk”, special produs pentru sabotarea sistemelor industriale, care a fost implantat printr-o operațiune de phishing cu ajutorul unui document Excel infectat. Această companie a monitorizat luni la rând virusul și astfel a reușit să detecteze atacul împotriva rețelei ucrainene de electricitate.

La scurt timp după incident, purtătorul de cuvânt al armatei a declarat că centrul de control al serverului de unde provin atacurile e în Rusia, dar până acum nu se știa sigur. Vineri, Ministerul Energiei din Ucraina a anunțat oficial că pana de curent a fost produsă de ruși și s-a descoperit că hackerii au purtat și conversații telefonice pe teritoriul rusiei, potrivit Agerpres.

Anunțul Kievului survine după ce directorul comunității serviciilor de informatii din SUA (DNI), James Clapper, a afirmat săptămâna aceasta în fața Congresului de la Washington că atacurile cibernetice, inclusiv cele care vizează interesele americane în Ucraina, reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității naționale a SUA.

Compania de securitate informatică Trend Micro a anunțat că virusul folosit în acel atac a infectat și sistemele informatice ale altor societăți ucrainene, printre care se numără o companie de transport feroviar și una din sectorul minier. Vinovații ar putea fi membrii unei grupări din Rusia, denumită Sandworm, dacă este să dăm crezare declarațiilor șefului iSight Partners, companie specializată în securitate cibernetică.

Sandworm ar fi atacat și infrastructura din Statele Unite în trecut, însă nicio pană de curent nu a fost cauzată. Cu toate acestea, unii susțin că rușii pur și simplu nu și-au dorit să provoace un asemenea lucru în acel moment.
Sursa acestui articol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.