Eficienta unui aparat de aer conditionat

În 1931, H.H. Schultz și J.Q. Sherman au inventat primul aparat de aer condiționat de cameră. Unitatea se așeză pe marginea unei ferestre, la fel cum se procedează de obicei cu aparatele de aer condiționat moderne. Chiar și așa, aceste sisteme erau încă foarte scumpe. De exemplu, instalația de climatizare Chrysler din 1938 costă 416 $; salariul mediu pe oră a fost de 0,64 dolari, deci a fost nevoie de 650 de ore de lucru pentru a putea permite această achiziție.

Abia în 1970  unitățile de aer conditionat au ajuns  în cele mai multe case americane.

Începând cu al doilea război mondial, sistemul de aer condiționat a devenit un simbol al statutului. Unitățile de ferestre au fost o marfă noua pe piata, cu peste un milion de unități vândute în 1953. În anii ’70, sistemele centrale de aer condiționat au ajuns în majoritatea caselor, folosind Freon-12 (cunoscut și ca R-12) ca agent de răcire.

Diferite specificații:

Aparatele de aer condiționat s-au dezvoltat  foarte mult în ultimii 100 de ani. Acestea au fost la inceput zgomotoase , lipsite de  eficiență și scumpe din punct de vedere al modului de funcționare. Producătorii de aparate de  aer condiționat din ziua de astăzi au făcut pași importanți pentru a dezvolta o tehnologie de răcire eficientă și convenabilă, oferind consumatorilor opțiuni de echipamente. De asemenea, aerul condiționat a devenit mai ecologic, deoarece cercetările au arătat că Freonul este legat de epuizarea stratului de ozon. In prezent, agentul frigorific R-22 este eliminat treptat, iar agentul frigorific R401A, prietenos cu mediul, este noul standard.

Diferențe de preț:

Sistemele de climatizare au devenit mult mai accesibile de-a lungul anilor, ducând la utilizarea lor pe scară largă în casele americane. Astăzi, peste 80% din casele din Statele Unite dispun de un sistem de climatizare. Adăugarea aparatului de aer condiționat a schimbat arhitectura, făcând posibilă construirea de clădiri fără ferestre și locuințe fără terase.

De retinut! Instalatiile de climatizare salvează vieți

Aerul condiționat nu a schimbat doar confortul națiunii – a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în reducerea numărului de decese legate de căldură. Între anii 1960 și 2004, numărul de decese cauzate de căldură în Statele Unite a fost cu 80% mai mic decât între 1900 și 1959. Aerul condiționat salvează vieți, oferind o alternativa in fata  temperaturilor externe periculoase de afara.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.