Magazinul Ceasmania, un adevarat muzeu al ceasurilor contemporane

De cand e lumea, lume, oamenii au fost fascinati de trecerea timpului, pe care au incercat s-o masoare. Si cate n-au incercat! Vechii egipteni, inchinatori ai zeului solar Ammon-Ra,  au inventat ceasuri solare, dupa ce si-au dat seama ca umbrele obeliscurile inaltate in onoarea zeilor si faraonilor se misca odata cu „manifestatea zeului” – discul luminos de pe cer. Cum insa acestea nu sunt bune de nimic noaptea, in urma cu mai bine de trei milenii si jumatate, un anume Amenemhet a inventat ceasurile cu apa. Vechii greci le-au perfectionat, izbutind chiar să fabrice si ceasuri despteptatoare cu apa – filozoful Platon avea unul cu care isi trezea studentii. In fiecare dinineata, dispozitivul arunca bile de plumb intr-o farfurie de cupru. Vechii chinezi erau si ei mari mesteri in materie de ceasuri cu apa! Toate aceste aparate aveau insa un mare defect: erau statice şi, adesea de foarte mari dimensiuni. Orientalii au incercat sa rezolve problema cu ajutorul lumanarilor sau al betisoarelor de lemn parfumat sau facute din tamaie, a caror durata de ardere era precis determinata. In zona mediteraneeana si in Europa erau preferate clepsidrele cu nisip. Dar acestea trebuiau intoarse in fiecare ora! Primele ceasuri mecanice, cu roti dintate si actionate de greutati, au aparut in Europa secolului al XIV-lea. In secolul al XVI-lea, locul greutatilor a fost luat de arcuri, iar ceasurile au inceput sa se miniaturizeze, ajungandu-se la ceasuri de buzunar si, in celedin urma, la ceasurile de mana.

Nu e de mirare ca sunt atatea muzee ale ceasurilor in lume: Muzeul Ceasornicarilor de la Londra, Muzeul International al Orologeriei din Chaux-de-Fonds (Elvetia), Muzeul German al Orologeriei din Furtwangen şi chiar Muzeul Ceasului „Aprofesor Nicolae Simache” din Ploieşti, care se lauda cu o colectie de peste 1000 de exemplare.

Pasionatii de orologerie din Bucuresti nu au insa nevoie sa se duca tocmai in Anglia, Elvetia sau  Germania – şi nici macar la Ploiesti. Daca vor sa aiba ce vedea, e de ajuns sa „dea o tura” pe Bulevardul Regina Maria la nr1 (langa Dealul Mitropoliei si la o „aruncatura de bat” de Centrul Vechi) unde se afla magazinul Ceasmania. Au acolo ce vedea: peste 1000 de modele de ceasuri de mana cu design elegant, rezistente la apa, la socuri si la oxidare: ceasuri barbati, ceasuri de dama, ceasuri pentru copii… si multe altele! Si, poate ca isi vor cumpara un un ceas de mana, pentru ca preturile sunt mai mult decat decente!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.