microsoft-lumia-550-ecran-620x448.jpg
rp_microsoft-lumia-550-ecran-620x448.jpg
microsoft-lumia-550-ecran-620x448.jpg
rp_microsoft-lumia-550-ecran-620x448.jpg

Smartphone ieftin şi bun – telefoane ieftine cu touchscreen

Ultima modificare: 27 Apr 2017

Nu toți cumpărătorii sunt dispuși sau au bugetul necesar pentru a achiziționa un smartphone de top costisitor, de aceea atenția acestora s-a îndreptat adeseori către gamele mai ieftine. În prezent, telefoanele ieftine oferă de multe ori un raport bun între preț și performanță, chiar dacă lucrurile nu au stat mereu așa.

Până acum vreo doi-trei ani, cumpărătorii care doreau un telefon cu autonomie bună, ecran de calitate, putere hardware suficientă pentru o utilizare confortabilă și cameră foto acceptabilă erau aproape obligați să cheltuiască banii necesari pentru achiziția unui model de vârf. Modelele din gama intermediară erau penalizate de multe compromisuri, iar telefoanele ieftine erau atât de neconvingătoare încât atunci a apărut și expresia peiorativă „Android landfill”. Au existat și excepții, printre cele mai notabile fiind probabil Nokia Lumia 520 sau Xiaomi Redmi, însă de cele mai multe ori, telefoanele ieftine erau pur și simplu prea slabe pentru a oferi satisfacție.

Progresul tehnic susținut, ritmul alert în care hardware-ul a luat-o înaintea software-ului, concurența furnizorilor de procesoare și subansamble din China sau Taiwan, și politicile comerciale agresive ale producătorilor chinezi au schimbat acest lucru, telefoanele din gama intermediară devenind între timp foarte bune, iar telefoanele ieftine devenind și ele convingătoare.

Chiar dacă 2016 este cel mai bun an în care se poate cumpăra un telefon ieftin, alegerea unui astfel de produs rămâne însă în continuare destul de dificilă, deoarece modelele competitive sunt încă înconjurate de modele de calitate mai slabă ale căror compromisuri nu sunt întotdeauna vizibile.

Ce așteptări trebuie să avem de la un telefon ieftin?

Chiar dacă telefoanele ieftine sunt mai bune ca niciodată, potențialul cumpărător nu trebuie să fie exagerat de optimist. Pentru a putea atinge un cost de producție cât mai mic, producătorul trebuie să facă unele compromisuri și să elimine anumite opțiuni în favoarea altora sau să aleagă componente mai ieftine. Pe un astfel de telefon nu vom găsi cei mai buni senzori foto, cele mai puternice procesoare sau cele mai mari baterii, persoana interesată trebuind să cântărească astfel plusurile și minusurile și să decidă ce anume îl interesează și ce anume poate lăsa de o parte.

Compromisuri de cost: ecran mai bun, procesor mai slab

De exemplu, Microsoft Lumia 550 oferă un ecran IPS cu rezoluție HD, ceea ce este de-a dreptul o raritate în segmentul de piață sub 500 de lei, însă folosește un procesor slab din gama inferioară Snapdragon 212. Pe de altă parte, Lenovo A2010 oferă un procesor MediaTek bazat pe mai puternicele ARM Cortex-A53 pe 64 de biți, însă compromite calitatea și rezoluția ecranului pentru a putea ține prețul între anumite limite.

Ce sistem de operare alegem?

Sistemul de operare Android domină în mod categoric piața și este preferatul incontestabil al cumpărătorilor, deci alegerea nu este prea dificilă. Atenție însă, dezvoltarea software implică niște costuri suplimentare deloc neglijabile, iar producătorii de telefoane ieftine nu se preocupă prea mult de acest aspect deoarece ar risca să intre pe pierdere.

Ținând cont de acest aspect, recomandăm achiziționarea unui telefon ieftin care folosește o versiune cât mai proaspătă a sistemului de operare Android. De cele mai multe ori, un telefon ieftin primește în cel mai bun caz câteva actualizări minore, iar versiunea de software preinstalată este și cea cu care acesta va funcționa pe toată durata vieții.

android device version

Probabil versiunea cu care telefonul va rămâne pentru totdeauna

Deoarece Windows Phone nu a reușit să convingă utilizatorii iar Windows 10 Mobile are un viitor încă incert, nu recomandăm achiziționarea unui telefon care folosește sistemul de operare Microsoft. Cei care nu folosesc prea multe aplicații sau cei care folosesc serviciile Microsoft, cum ar fi de pildă OneDrive, Outlook, OneNote, Office sau Skype, ar putea fi satisfăcuți de această opțiune, însă regula generală este evitarea acestui sistem de operare în așteptarea unor vremuri mai bune.

Ce trebuie să verificăm la un telefon ieftin?

Dacă v-ați decis la unul sau mai multe modele, este timpul să verificați anumite detalii care pot filtra opțiunile și pot elimina șansa unei alegeri nedorite.

Ecranul: deși lucrurile stau mult mai bine decât acum câțiva ani, există încă telefoane care folosesc ecrane de calitate slabă. În acest segment de piață, urmăriți ca ecranele să folosească panouri cu tehnologie IPS sau chiar OLED și să aibă o densitate care să se apropie de 300 ppi. Uneori, producătorul poate specifica doar prezența unui ecran TFT generic în spatele căruia s-ar putea ascunde totuși un model IPS, însă trebuie să fiți sigur de acest lucru. Nu trebuie să aveți prea multe pretenții în rest, în general straturile protectoare din sticlă sunt banale iar tratamentul împotriva grăsimilor și transpirației sunt în cel mai bun caz mediocre.

telefoane ieftine ecran

Ieftin dar nu și prost: rezoluție HD și panou IPS

Puterea hardware: în acest moment, recomandăm achiziționarea unui telefon care folosește soluții Qualcomm sau MediaTek bazate pe nucleele de procesare ARM Cortex-A53. În cazul telefoanelor care costă sub 450 de lei, este acceptabilă și varianta soluțiilor bazate pe mai anemicul ARM Cortex-A7. Cantitatea de memorie RAM minim acceptată este de 1 GB iar stocarea internă trebuie să aibă cel puțin 8 GB. Pentru clarificare, o simplă căutare online după numele produsului dorit vă vor oferi repede detaliile dorite.

Versiunile hardware: unele telefoane sunt lansate în mai multe versiuni hardware care pot diferi destul de mult una de alta. De exemplu, Huawei Y5II există atât într-o versiune cu procesor ARM Cortex-A53 și conectivitate 4G, cât și într-o versiune mai slabă cu procesor ARM Cortex-A7 și conectivitate limitată la 3G. Din păcate, magazinele indică arareori codul de produs, deci este greu de aflat ce anume se comercializează. Indiciile pe care le puteți folosi pentru edificare sunt site-ul producătorului, prezența sau absența unor detalii specifice modelului dorit (NFC, 4G, frecvența procesor etc) sau chestionarea directă a celor care vând produsul.

telefoane ieftine versiuni hardware

Un nume, mai multe versiuni hardware

Senzorii: adesea tăiați de pe lista de specificații pentru a obține un preț cât mai mic, senzorii sunt destul de importanți pentru o utilizare cât mai confortabilă sau în cadrul anumitor aplicații. În acest segment de preț, toate modelele dispun de obligatoriul senzor de proximitate, necesar pentru închiderea ecranului când îl apropiați de față, și de accelerometru, necesar pentru rotirea informațiilor de pe ecran. Ar trebui să urmăriți, pe cât posibil, prezența senzorului de luminozitate, (care ajustează strălucirea ecranului în funcție de ambient), a giroscopului (care poate fi util în unele jocuri sau aplicații), și a magnetometrului (cunoscut și sub denumirea populară de busolă).

Garanție: unele modele de telefoane disponibile în magazinele locale nu sunt aduse oficial în România, ceea ce va complica acordarea garanției și va prelungi perioada de înlocuire. Drepturile vă sunt garantate de lege, însă uneori este mai bine să evitați preventiv astfel de situații neplăcute de la bun început. Din păcate, sortarea după acest criteriu este foarte dificilă.

Cum ne decidem?

După ce ați ales modelele interesante în funcție de preț și dotări, este timpul deciziei. Review-urile disponibile online sunt o sursă bună de informare, însă este bine să citiți mai multe pentru a aduna toate informațiile dorite. Din păcate, telefoanele ieftine apar destul de rar în astfel de articole, atenția publicațiilor orientându-se către modelele mai scumpe.

O sursă bună de informare sunt notele acordate și comentariile lăsate pe pagina magazinului sau producătorului. Trebuie să fiți însă atent și să filtrați comentariile exagerat de negative sau exagerat de pozitive și să le luați în seamă doar pe cele care par oneste și oferă informații utile exprimate inteligibil. În cazul în care aceste informații lipsesc pe pagina magazinului favorit, nu ezitați să căutați produsul pe paginile altor magazine românești sau străine, cum ar fi de pildă Amazon, unde numărul de reacții ale utilizatorului poate fi mai mare.

telefoane ieftine nota

Semne bune: notă mare și număr mare de opinii

Telefoane ieftine recomandate

Vonino Jax X – 400 lei

Disponibil la un preț scăzut, Vonino Jax X este construit în jurul unei soluții MediaTek MT6580 și mai oferă 1 GB de memorie RAM, 8 GB de memorie internă, o baterie de 2200 mAh și suport Dual SIM compatibil 3G.

Ecranul are o diagonală de 5”, rezoluție HD și panou IPS. Vonino Jax X mai oferă două camere foto cu senzori de 8 MP, respectiv 5 MP. Telefonul folosește platforma software Android 6.0

vonino jax x

Vonino Jax X

Lenovo A2010 – 410 lei

Oferit la un preț redus, Lenovo A2010 oferă conectivitate 4G Dual SIM, 1 GB de memorie RAM si un procesor Mediatek MT6735M bazat pe soluția ARM Cortex-A7. Telefonul oferă un ecran compact de 4,5”, însă acesta nu impresionează cu rezoluția de numai 854 x 480 pixeli.

Pe lista dotărilor mai intră o cameră foto cu senzor de 5 MP, memorie internă de 8 GB și o baterie cu o capacitate de 2000 mAh.

lenovo a2010

Lenovo A2010

Huawei Y3II – 440 lei

Cel mai ieftin smartphone din oferta Huawei, Y3II este o alegere interesantă pentru cei care caută un produs cu preț foarte scăzut. Acesta dispune de conectivitate 4G și este bazat pe un procesor Mediatek MT6735M, oferind astfel suficient de multă putere pentru această gamă deoarece folosește patru nuclee pe 64 de biți ARM Cortex-A53. Telefonul oferă și o variantă limitată la conectivitatea 3G, care folosește în același timp un procesor cu nuclee mai slabe ARM Cortex-A7, și recomandăm conspectarea atentă a specificațiilor înaintea achiziției

Telefonul oferă un ecran TN cu diagonală de 4,5″ și rezoluție de 854 x 480 pixeli, 1 GB de memorie RAM, 8 GB de memorie internă și o baterie de 2100 mAh. Camerele foto oferă senzori cu rezoluții de 5 MP, respectiv 2 MP.

huawei-y3-ii

Huawei Y3II

Vonino Zun X – 450 lei

Versiunea mai puternică a modelului Jax X, Zun X oferă un procesor MediaTek bazat pe mai puternicele nuclee ARM Cortex-A53, memorie RAM generoasă de 2 GB și 16 GB de memorie internă extensibilă. Ecranul are o diagonală de 5”, panou IPS și rezoluție HD. Lista de specificații este completată de o baterie de 2200 mAh și două camere foto cu senzori de 8 și 5 MP.

Disponibil în configurație Dual SIM, telefonul este compatibil cu rețelele 4G. Sistemul de operare este Android 6.0.

vonino zun x

Vonino Zun X

CUBOT Rainbow – 500 lei

Oferit la un preț foarte bun, CUBOT Rainbow este fabricat de către un producător chinez cunoscut din eșalonul doi. Telefonul oferă un ecran IPS de 5” cu rezoluție HD, o cameră foto cu senzor de 13 MP și diafragmă F/2.0, 1 GB de memorie RAM și 16 GB memorie internă extensibilă. Bateria are o capacitate de 2200 mAh iar procesorul quad-core MediaTek folosește nuclee cu consum redus Cortex-A7.

În mod îmbucurător, telefonul folosește Android 6.0. Disponibil în versiune Dual SIM, CUBOT Rainbow nu este compatibil cu rețelele 4G.

cubot rainbow

CUBOT Rainbow

Huawei Y5II – 540 lei

Telefonul oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ cu rezoluție HD, un procesor Mediatek MT6735P pe 64 de biți care funcționează la 1,3 GHz și o baterie cu o capacitate de 2200 mAh. Nu lipsesc conectivitatea 4G și suportul Dual SIM.

Huawei Y5II oferă o cameră foto cu senzor de 8 MP și obiectiv cu diafragmă F/2.0, ceea ce promite o captură foto ceva mai bună în lumina slabă, și o cameră foto frontală pentru selfies, care oferă un senzor de 2 MP și bliț.

huawei y5 ii

Huawei Y5 II

Samsung Galaxy J1 2016 – 580 lei

Bazat pe un procesor Spreadtrum cu nuclee Cortex-A7 funcționând la o frecvență superioară de 1,3 GHz, telefonul oferă și o memorie RAM cu o capacitate de 1 GB și 8 GB de memorie internă extensibilă. Telefonul folosește un ecran cu o diagonală de 4,5″ și panou S-AMOLED, rezoluția rămânând fiind însă cam mică: 800 x 480 pixeli

Disponibil în variantă Dual SIM, Galaxy J1 2016 oferă în plus conectivitate 4G, o baterie cu o capacitate crescută la 2050 mAh, iar camera foto cu senzor de 5 MP are autofocus și un obiectiv F/2.2. Versiune sistemului de operare Android este 5.1

samsung galaxy j1 2016

Samsung Galaxy J1 2016

Lenovo Vibe C2 Power – 650 lei

Un telefon cu preț accesibil și atractiv, Vibe C2 Power oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ și rezoluție HD, puterea de procesare fiind asigurată de o soluție Mediatek MT6735P cu patru nuclee ARM Cortex-A53.

Configurația mai include 2 GB de memorie RAM, 16 GB de memorie internă extensibilă, camere foto cu senzori de 8 și 5 MP, o baterie cu o capacitate de 3500 mAh, Dual SIM și Wi-Fi 802.11n.

lenovo-vibe-c2-power

Lenovo Vibe C2 Power

Xiaomi Redmi 4A – 675 lei

Un telefon elegant și dotat, așa cum ne-a obișnuit de altfel producătorul chinez Xiaomi, Redmi 4A este o opțiune foarte atractivă pentru cei care caută un telefon cu un preț mai mic de 700 de lei.

Redmi 4A oferă un ecran IPS cu diagonală de 5″ și rezoluție HD. Platforma hardware este susținută de către un cip Qualcomm Snapdragon 425, o opțiune mai nouă cu preț redus care folosește însă patru nuclee ARM Cortex-A53 pe 64 de biți și oferă o putere de calcul mai mult decât mulțumitoare. Telefonul oferă 2 GB de memorie RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă extensibilă și o baterie nedetașabilă cu o capacitate de 320 mAh. Pe lista dotărilor mai găsim o cameră foto cu senzor de 13 MP, însoțită de un partener pentru selfies de 5 MP și modem 4G Dual SIM.

xiaomi-redmi-4a

Xiaomi Redmi 4A

Huawei Y6 Pro – 700 lei

Telefonul oferă un ecran IPS de 5” cu rezoluție HD, un procesor quad-core Mediatek MT6735P cu nuclee Cortex-A53, 2 GB de memorie RAM și 16 GB de memorie internă extensibilă. În plus, telefonul se remarcă prin bateria consistentă cu o capacitate de 4000 mAh

Camera foto oferă un senzor de 13 MP, un obiectiv F/2.0 și înregistrare la rezoluție Full HD. Disponibil în versiune Dual SIM, telefonul nu oferă însă compatibilitate decât cu rețelele 4G din benzile 1 și 3. Versiunea de Android folosită este 5.1 și nu va exista o actualizare la 6.0.

huawei y6 pro

Huawei Y6 Pro

Concluzii

Telefoanele ieftine din 2016 au făcut progrese semnificative, cei aflați în căutarea unui model accesibil cu dotări suficient de bune și un preț de cel mult 150€ având de unde alege. Deoarece nu toate telefoanele sunt născute egale și deoarece în acest segment de piață toți producătorii fac compromisuri, cumpărătorul trebuie doar să se înarmeze cu ceva mai multă răbdare pentru a descoperi ce-i trebuie.

Sursa acestui articol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.